Flere og flere gravide kvinder får i Danmark konstateret graviditetsdiabetes. Samtidig toppede procentdelen af fødsler med graviditetsdiabetes i 2024, hvor 6% af kvinderne havde fået konstateret diagnosen under graviditeten.
I virkeligheden kunne en endnu større procentdel dog have haft diagnosen. Danmark følger nemlig ikke WHO’s anbefalede retningslinjer for diagnosticering af graviditetsdiabetes. En historie du kan læse mere om her.
Dette er et temasite, der gør dig klogere på graviditetsdiabetes. Herunder hvor mange der får diagnosen, hvem der er i risikogruppen, hvor mange flere der kunne have haft graviditetsdiabetes efter WHO-retningslinjer samt hvilke mulige konsekvenser graviditetsdiabetes kan medføre for både mor og barn.

Graviditetsdiabetes kan være en kompleks størrelse. Vi vil dog alligevel prøve at få dig til at forstå diagnosen, inden vi dykker ned i tallene. Graviditetsdiabetes er en type diabetes, som opstår under graviditeten, uden at man tidligere har haft diabetes. Når du er gravid producerer kroppen og moderkagen en lang række hormoner, som er helt nødvendige for graviditeten. Men disse hormoner påvirker også, hvordan kroppens insulin virker. Insulin er et hormon, der virker som en slags nøgle til at åbne kroppens celler, så de er klar til at tage imod det sukker, der kommer fra blodet. Dette er nødvendigt for at få energi. Under graviditeten virker insulinen ikke helt så effektivt som normalt og samtidig stiger behovet for insulin. De fleste gravide kan godt kompensere ved at producere mere insulin. Men for nogle er det ikke nok – og på den måde opstår graviditetsdiabetes.
Siden Sundhedsstyrelsen i 1997 begyndte at registrere antallet af fødsler med graviditetsdiabetes, har der fra år til år været en stigning i antallet af tilfælde. Kurven toppede i 2021 med 3.675 fødsler, hvor den gravide havde graviditetsdiabetes. Der er dog fortsat en tendens til, at en større og større procentdel af de gravide får graviditetsdiabetes. Således havde over 6% af kvinderne graviditetsdiabetes ved fødsel i 2024.
De 6% kunne dog have været et markant højere tal, hvis vi i Danmark fulgte WHO’s anbefalede retningslinjer for screening og diagnosticering. Herunder har vi forsøgt at skildre forskellene på Danmarks og WHO’s måde at teste og diagnosticere graviditetsdiabetes.

I Danmark registreres og gemmes kun de tests, som konstaterer graviditetsdiabetes. Derfor er det svært at svare entydigt på, hvor mange flere der ville få konstateret graviditetsdiabetes, hvis Danmark fulgte WHO’s retningslinjer. Per Ovesen, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin – Kvindesygdomme og Fødsler ved AUH, og Dorte Møller Jensen, klinisk professor på Steno Diabetes Center Odense, sidder begge med i den faggruppe, der forsker på området. Ifølge de to eksperter anslåes det, at op mod 40% af de danske gravide ville få konstateret graviditetsdiabetes, hvis Danmark fulgte WHO’s retningslinjer.
Lige nu ligger et forslag klar hos Sundhedsstyrelsen til ændring af de danske retningslinjer.
I Danmark tester man tilmed kun ud fra risikofaktorer. Blandt disse er diabetes i familien, tidligere konstatering af graviditetsdiabetes, tidligere fødsel af unaturligt stort barn samt overvægt. Særligt sidstnævnte har en stor sammenhæng med graviditetsdiabetes. Blandt kvinderne med graviditetsdiabetes i 2024 havde 69% af kvinderne en BMI på over 25, hvilket regnes som overvægt.
Når moderen er overvægtig, vil barnet typisk også få for meget mad. Det kan føre til unaturligt store børn, som kan blive svære at føde for den gravide. Fødselskomplikationer er derfor i højere grad hyppige hos kvinder med graviditetsdiabetes. Blandt andet fødes børnene oftere med hjælp fra kejsersnit.
Fødselskomplikationer er dog ikke den eneste mulige konsekvens for både mor og barn. Herunder er en liste af de mest hyppige konsekvenser ved graviditetsdiabetes.

Skulle du få konstateret graviditetsdiabetes er vejen til behandling heldigvis forholdsvis simpel. Det starter med god kost og motion, og virker det ikke vil du blive behandlet med insulin. Der er derfor også gode muligheder for at forebygge graviditetsdiabetes.